fbpx

Jalm&B x Frankly Juice

Kampen mod madspild 3.0

Med rødder i den spirende cirkulære madbølge har vi lavet et samarbejde med Frankly Juice, hvor vi forvandler mere end 20.000 kilo overskydende gulerodspulp til friskbagte boller. Udnyttelse af restprodukter er det næste skridt i kampen mod madspild.

En skæv gulerod fra Aarstiderne bliver til frisk, økologisk juice, mens gulerodsresterne bliver til nybagte boller.

De nye cirkulære gulerodsboller sælges i 7-Eleven, hvor Frankly Juice til sommer også rykker ind med deres udvalg af populære juices. Dermed kan man i princippet både drikke og spise den samme gode gulerod og medvirke til at mindske madspild i Danmark. Vi er nået til et nyt stadie i kampen mod madspild, og med det et vigtigt ansvar at løfte.

De første bølger mod madspild handlede primært om at producere de rette mængder, mens forbrugerne skulle begrænse deres spild i hjemmet. Det, vi kalder madspild 3.0, handler om at skabe en cyklus, hvor vi udnytter alle dele af råvarerne optimalt. Det er helt afgørende for at stoppe spild af gode råvarer – og samtidig et sjovt og udfordrende benspænd til at udvikle nye, velsmagende produkter.

 

Bedre udnyttelse af ressourcerne

Vores spisevaner udgør én af de største miljøbelastninger, og cirka 30 pct. af verdens udledning af drivhusgasser opstår ved fødevareproduktion. Det anslås samtidig, at der smides en milliard tons spiselige fødevarer ud på verdensplan hvert år. Så der er behov for både gode idéer og stærke partnerskaber for at komme spildet til livs.

Ved at genanvende fødevarer minimerer vi behovet for anden produktion, fordi ressourcen udnyttes af flere omgange. Vi skærer de omkostninger, transport og udledning fra, der er ved overproduktion.

 

Fra juicepresse til ovn

Frankly Juice har bygget en forretning på at mindske madspild ved at bruge 2.sorterede og skæve grøntsager fra Aarstiderne, der ellers ville være svære at sælge i forretningerne. Når Frankly Juice sender deres overskydende gulerodsrester til os, er det et logisk næste skridt mod større cirkularitet.

”Vores mål er at udnytte råvarerne ned til mindste dråbe og fiber. Skæve grøntsager kan blive til vitaminrig koldpresset juice, og den pulp vi står tilbage med kan bruges i bagværk, så vi undgår madspild. Og samtidig skaber vi et nyt produkt i hvert led, der skaber værdi og smager godt. Det giver mening,” siger adm. direktør i Frankly Juice, Christian Bowall.

 

2,5 tons gulerødder får nyt liv

Frankly producerede i år mere end 20.000 kilo gulerodspulp, mens det stiger med 50% alene i 2021, og i samarbejdet med os bliver en stor del af den restproduktion genanvendt i bagværket. Og det stopper ikke her, for juiceproducenten anvender også både æbler og rødbeder, de ligeledes ønsker at afsætte til en videre produktion i kampen mod madspild.

Vi bruger på den gode side af 2,5 ton gulerodspulp om året, og hvis ikke vi kunne få den restpulp, der er tilbage fra juiceproduktionen, skulle vi selv ud at skaffe grøntsagerne og presse dem, så vi kun står tilbage med kødet. Der er derfor også god økonomi i at bruge overskuddet fra produktionen af juicen, da man sparer udgifter til transport samt får en billigere råvare. Samarbejdet med Frankly Juice er derfor oplagt for at kunne udnytte det fulde potentiale i de gode råvarer. 

 

Find vores gulerodsboller i alle 7-Eleven butikker i Danmark.

 

 

Skriv et svar