fbpx

BRØDLØFTET

Jalm&B deltog i weekenden 10.-11. maj i den første udgave af Madens Folkemøde. Det erklærede formål for folkemødet for maden er at skabe stærkere fællesskaber inden for natur og fødevarekulturen, og dermed øge kvaliteten af maden vi spiser. De store tanker blev skabt og diskuteret Lolland på Engestofte gods med markedsliv, workshops, græssende køer, langbordsmiddage og debatter på den lollandske muld.

Brødmission

Madmissionærerne Rasmus og Marko fra Jalm&B gik fredag kl. 15 på scenen under overskriften BRØDLØFTET sammen med surdejsaktivisten Vanessa Kimbell for at diskutere, hvordan vi kan løfte brødkvaliteten i Danmark? Vanessa Kimbell repræsenterer en hel surdejsbevægelse i England, hvor hun med The Sourdough School har etableret en bageskole med fokus på surdejsbrød. Sideløbende med undervisning og formidling af, hvad surdej kan, undersøger og forsker Vanessa i surdejens næringsmæssige kvaliteter. Vi brugte sammen 1 time på at diskutere brødkvalitet, smag, industri, mikrobagerier, økologi, korn, biodiversitet, bæredygtighed og hvordan vi sikrer godt, sundt brød til alle i Danmark.

Glutenforskrækkelse og surdej

Surdej er svaret! Det kan være en opsummering på BRØDLØFTET på scenen ved Maribo fjord. Surdej er kraften til brødet, det hævemiddel, der giver et ordentligt brød. Og surdej det middel til at gluten bedre optages i vores kroppe. Så groft sagt er surdejen og surdejsbrødet sundt. Det peger Vanessa Kimbells studier i hvert fald på. Men surdejen er en kompleks størrelse, både for bageren og for forbrugeren. Så vi skal forstå surdejen og lære af hinanden (bagerne) og vi skal formidle surdejens fortræffeligheder og det arbejde, det kræver at lave et ordentligt surdejsbrød. Så med inspiration fra kokkene i København, det nordiske madmanifest og Vanessa Kimbells Sourdough Club i England vil vi skabe et brødcommunity til at løfte kvaliteten af brødet i Danmark.

De første frø til et brødfællesskab og løfte om bedre brød blev således sået på Madens Folkemøde 2019, og Jalm&B har nu en surdejsven i Vanessa Kimbell.

 

 

 

 

Køb BRØ&ØL her

Skriv et svar