fbpx

Jalm&B om økologi og bæredygtighed 

Hvorfor overhovedet vælge økologi?

Hvorfor skal man vælge økologi fremfor konventionelt, og er økologi og bæredygtighed benspænder for hinanden, eller kan de gå hånd i hånd?

Økologi er mad uden rester af sprøjtegifte, økologi er bedre forhold for dyr, økologi bevarer en rig og ren natur, og økologi er større biodiversitet.

Spørgsmålet om sammenhængen mellem bæredygtighed og økologi er et komplekst et af slagsen, som endnu ikke er besvaret entydigt. Alligevel er der mange ting, der tyder på at en økologisk tilgang til landbruget, i højere grad end en konventionel, bidrager til en mere bæredygtig fremtid for vores klode.

FN’s klimapanel, IPCC, har udgivet rapporten ’Climate Change and Land’ med konklusioner og anbefalinger til, hvordan fødevareproduktionen globalt skal ændres som en del af løsning på klimakrisen. Mere plantebaseret kost og mindre spild skal fremmes, og landbruget skal nytænkes.

Økologien bidrager med mange af de vigtige løsninger: de økologiske metoder skaber mere mad og en mere frugtbar jord, der modstår tørke især i udviklingslande.

Klimakrisen skal løses sammen med andre kriser

Klimapanelet lægger meget vægt på, at klimakrisen i fødevareproduktionen skal løses med indsatser for flere af FN verdensmål som biodiversitet, vandmiljø og rent drikkevand.

”Det kræver, at vi arbejder med helheden, og med forandring af hele systemet for vores fødevareproduktion. Her er økologisk landbrug en del af løsningen, fordi økologi leverer på flere bæredygtighedsmål. Et eksempel er øko-omlægningen af professionelle køkkener, som i samme ombæring har givet sundere og mere klimavenlig kost med mindre kød, mindre spild og mere grønt og samtidig flere økologiske marker. Det vi mangler nu, er en bredere mobilisering i fødevareerhvervet og mere mod og investering fra politikerne. Vi vil arbejde for, at landbruget går foran, og at økologien kommer med i Danmarks kommende klimalov og klimahandlingsplan” siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.  

Kilde: Økologisk Landsforening

 

En snak om madspild og håndværk

I en tid, hvor klimadebatten fylder mere end nogensinde før, forsøger vi at bidrage med vores viden, engagement og ikke mindst nysgerrighed. Det har indtil videre resulteret i en del projekter og samarbejder med ligesindede håndværkere, hvor vi stiller skarpt på en hverdag med mindre madspild. For os er det vigtigt, at produktet sætter fokus på madspild, men samtidig er velsmagende og udført ordentligt.

Genbrød: Genbrød er et bæredygtigt Jalm&B surdejsbrød med genbrug af gyldenristede hasselnødder, som er kommet i overskud fra Jacobsens produktion af øllen ’Vinterbryg – A Nutty Ale’. Genbrød er et Jalm&B initiativ til at begrænse mad- og fødevarespild, hvor restprodukter fra anden fødevareproduktion indgår i opskrifter og produktudviklingen.

BRØ&ØL: BRØ&ØL er en saison øl brygget med overskudsbrød fra vores Jalm&B Artisan brød udviklet til årets officelle festivaløl til Copenhagen Cooking & Food Festival 2018.

I BRØ&ØL er en del af maltskråen erstattet af Artisan brød fra Jalm&B. I denne version er brødet overskudsbrød fra en serie forsøgsbagninger – men tanken er at vise, at også hverdagens overskudsbrød godt kan bruges til ølbrygning for dermed at reducere madspild. Resultatet er en formidabel madøl – også til den bedre gastronomi.

BRØL: BRØL er et uafhængigt nanobryggeri, der kæmper kampen mod madspild. Deres produkter er produceret bæredygtigt med brød fra Il Fornaio og Jalm&B’s overskudsbrød.

Bread Ice Cream: Vores nyeste skud på stammen, er Bread Ice Cream. Isen er skabt af Jalm&B overskudsbrød fra bageriet på Amager, og derefter bragt videre til Amass, der har transformeret brødet en fløjlsblød iscreme. Isen blev serveret til Copenhagen Cooking Food Festival d. 30. august 2019.

 

Skriv et svar